Türk doğal taşları Suudi Arabistan’daki muhteşem binaları süsleyecek
İZMİR (İGFA) – Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son dönemde siyasi ilişkilerde yaşanan olumlu havanın ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıdığına dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Suudilerin doğal taş taleplerini İtalya ve İspanya’dan kaydırmak istediklerini söyledi. Türkiye’ye ise Türk doğal taş sektörünün Suudi Arabistan pazarında daha aktif olduğunu ifade etti. Daha da güçleneceklerini, Suudi Arabistan’dan 15 ithalatçı firmayla ikili iş görüşmeleri (B2B) yaptıklarını belirtti.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerin gergin olduğu dönemde Suudi ithalatçıların İtalya ve İspanya’dan doğal taş ithalatına yöneldiğini belirten Alimoğlu, “Suudi Arabistan doğal taş ithalatçıları, iki ülke arasındaki ticaretin yeniden başlamasından ve ticaretin yeniden başlamasından çok mutlu. Türk doğal taşlarını ithal edebiliyoruz. İkili iş görüşmelerinde Türk şirketlerimize ilgileri oldukça yoğundu. “Ticaret Heyeti’mizin meyvelerini kısa sürede alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında Dammam’da 7, Riyad’da ise 9 firmayı ziyaret ettiklerini belirten Alimoğlu, firma ziyaretleri kapsamında depo, showroom, üretim ve proses tesislerinde incelemelerde bulunduklarını kaydetti.
Türk doğal taşımızın Suudi Arabistan’a ihracatının 2023’te yüzde 41 artışla 81 milyon dolardan 114 milyon dolara yükseldiği bilgisini veren Alimoğlu, “Ege Bölgesi’nden Suudi Arabistan’a doğal taş ihracatımız yüzde 71 artışla 24 milyon dolara çıktı. dolar. Bu ihracatın tamamı işlenmiş ürünlerden oluşuyor. Orta vadede Türkiye’den Suudi Arabistan’a 500 milyon dolarlık doğal taş ihraç etmek istiyoruz. “Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyetimizin elde edeceği sonuçların bu hedefe ulaşmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
DOĞAL TAŞ İHRACATINDA EN BÜYÜK ARTIŞ SUUDİ ARABİSTAN’A OLDU
Suudi Arabistan’ın petrol gelirleriyle yıllık 224 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine değinen Alimoğlu, Suudi Arabistan ekonomisinin 2022’de yüzde 7,6 gibi güçlü bir büyüme kaydettiğini ve bu büyümenin petrol gibi sektörlerdeki yatırımların artmasından kaynaklandığını vurguladı. inşaat, altyapı ve turizm olarak.
Öte yandan Türkiye, 2023 yılında 183 ülke ve gümrük bölgesine doğal taş ihracatı yaparken, ihracatta yüzde 3 artış ve 432 milyon dolarlık fiyatla Çin Halk Cumhuriyeti ilk sırada yer aldı. 2022 yılında doğal taş ihracatında lider olan ABD, 2023 yılında yüzde 15’lik düşüşle 388 milyon dolarla ikinci sıraya geriledi.
Hindistan’a doğal taş ihracatımız yüzde 17 artışla 159 milyon dolara çıkarken, doğal taş ihracatında en büyük artışı yüzde 41 artışla elde ettiğimiz Suudi Arabistan’a 114 milyon dolarlık doğal taş ihracat başarısı yakaladık. Beşinci sırada ise 104 milyon dolarlık taleple Irak yer aldı.