Yapay zekadan yardım aldığını söyledi, kazandığı ödülü yalanladı
Nisan ayının başlarında, Sony Fotoğraf Ödülleri’nde birincilik kazananlardan biri olan, The Electrician isimli bir fotoğraf gönderen Boris Eldagsen’in . Eldagsen ise bu açıklamanın ardından Sony’ye fotoğrafın aslında bir fotoğraf olmadığını söylemiş ve adını vermediği bir yapay zeka aracılığıyla oluşturduğunu belirtmişti.
Eldagsen’in fotoğrafı Pseudomneisa adlı bir çevrimiçi sanat koleksiyonu kesim oldu. Sanatçının kişisel web sitesinde şunlar yazılıdır: Bu görüntüler yapay zeka tarafından hayal edildi ve yapay zeka görüntü oluşturucuları aracılığıyla 20 ila 40 kez yeniden düzenlendi.”
Peki neden bu fotoğrafları büyük bir fotoğraf yarışmasına gönderdi? The Register ile yaptığı bir röportajda Eldagsen, AI’nın gelecekte sanata ve fotoğrafçılığa bakış açımızı nasıl değiştireceği hakkında bir tartışma başlatmak istediğini söylüyor: Yapay zeka resimlerinin yarışmalara katılmaya hazır olup olmadığını öğrenmek için yaramaz bir maymun olarak başvurdum. Ve hazır olduklarını sanmıyorum. Biz fotoğraf dünyasının açık bir tartışmaya ihtiyacı var. Neyi fotoğraf olarak kabul etmek istediğimizi ve neyi istemediğimizi konuşmalıyız. Fotoğrafın şemsiyesi yapay zeka görüntülerini davet edecek kadar büyük mü yoksa bu bir hata mı olur?”
Yarışmayı düzenleyenler, fotoğrafın asıl kaynağı açıklansa da birinciliğin geçerli olduğunu açıkladı. Eldagsen yine de ödülü reddetti. Bu ödül 5.000 dolardı. Ayrıca, bazı Sony kamera sanatlarını ve kazanan fotoğrafları görmek için Londra’ya bir geziyi de içeriyordu.
Yarışma sözcüsü, The Guardian’a fotoğrafın bu kategorinin kriterlerini karşıladığını düşündüklerini ve katılımını desteklediklerini söyledi: Bu konunun önemini ve günümüzde imaj oluşturma üzerindeki etkisini biliyoruz. Çeşitli kanallarımız ve programlarımız aracılığıyla bu konuyu daha fazla keşfetmeyi ve bu konudaki sohbete katılmayı dört gözle bekliyoruz.”
DALL-E, MidJourney ve Microsoft’un Bing Image Creator’ı gibi daha fazla AI görüntü oluşturma aracının piyasaya sürülmesiyle, bu tartışmalar hiç şüphesiz artacaktır. Ancak yapay zekanın sanat dünyasında ne ölçüde kabul göreceğini tahmin etmek kolay değil.