Ekonomi

TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik: Türkiye’nin Kaba Yem Açığı 90 Milyon Ton

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, hayvancılıkta girdi maliyetlerini en çok etkileyen kaba yem ve kesif yem konusunda değerlendirmelerde bulunarak analiz önerilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Çelik, “Hayvancılığın en büyük sorunlarından biri olan kaba yem açığı yaklaşık 90 milyon tondur.”

TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik ise yaptığı açıklamada, hayvancılığın en büyük darboğazlarından birinin kaba yem açığı olduğunu belirterek, “Küçük hayvancılık ve hayvancılıkta tüketimin yüzde 60-70’i kaba ve konsantre yem tüketimidir. En önemlilerinden biri de kaba yem açığıdır. Ülkemiz hayvancılığının kalkınmasında çözülmesi gereken en önemli sorun kalitedir.” Ucuz kaba yem ihtiyacını düzenli olarak karşılamaktır. Ülkemizde yaklaşık 17 milyon büyükbaş hayvan ve 56 milyon koyun bulunmaktadır. Yıllık kaba yem ihtiyacımız 90 milyon ton civarında olup bunun 65 milyon tonu silaj, 25 milyon tonu ise kuru ottur. İhtiyaç durumu bu şekilde iken kaliteli kaba yem üretimimiz “30-35 milyon tonlarda kalıyor. Dolayısıyla ülkemizin yem açığı yaklaşık 55-60 milyon ton civarındadır ve bu açığın kapatılması hayvanımızın geleceği açısından son derece önemlidir” hayvancılık” dedi.

Başkan Çelik, kaba yem açığının kapatılması ve kesif yem üretimine yönelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Yem üretim alanlarının artırılması gerekiyor. Hayvancılığın gelişmiş olduğu AB ülkelerinde tarıma elverişli alanların yüzde 25-30’u yem bitkileri ekimine ayrılırken, ülkemizde bu oran yüzde 7-8’de kalıyor. Son 20 yılda yem bitkileri ekimi yapılıyor. Ekim alanları 750 bin hektardan 2 milyon 250 bin hektara çıktı. Ancak bu sayı yeterli değil. Yem bitkileri ekim alanları 6 milyon hektara çıkarılmalı. Kaba yem olarak saman kullanımı azaltılmalı. Alternatif kaba yem ekimleri yapılmalı. Yüzde 2,5 ham protein içeren samanın besleyici bir kaba yem olmadığı bilinciyle teşvik edilmeli, Hayvancılık için kaba yem üretimi teşvik edilmeli, İşletmeler aracılığıyla planlanmalı ve desteklenmeli, Kaba ve konsantre yemlerin yerinde üretimine geçilmelidir. Yemin özellikle küçük kırma makinaları, mikserler gibi ekipmanlarla işletmelerin kendileri tarafından üretilmesi gerekmektedir.Hem kaba hem de konsantre yemin yerinde üretilmemesi gereksiz nakliye maliyetleri nedeniyle girdi maliyetlerini artıracaktır. “Aile emeğinin kullanılmasıyla hem kaba hem de konsantre yem maliyetleri yüzde 40-50 oranında azalacak.”

Müteahhit firmaların giderlerini azaltmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Çelik, “Yem ihtiyacının karşılanması için tarım arazilerinde ekim deseninde yeşil yem bitkileri lehine pozitif ayrımcılık yapılarak yem bitkilerinin rekabet gücünün artırılması gerekiyor. Yem bitkileri ekiminin önündeki en büyük engel biçme, balyalama ve silaj üretimidir.” İlgili mekanizasyon her işletme için çok değerlidir. Bu nedenle tahıl tarımında biçerdöver hizmetleri gibi balyalama ve silaj üretim hizmetlerini verebilecek yüklenici (yüklenici) firmaların kurulması sağlanmalıdır. Ayrıca kırma makinesi, mikser gibi ekipmanlara sahip yüklenici firmalarla konsantre yemin yerinde üretimi sağlanmalıdır. Çoğunlukla ülke genelinde “Hayvancılık yapılan ilçelerde ihtiyaca göre yeterli alet ve makineye sahip müteahhit firmalara sıfır veya düşük faizli alet, makine ve teçhizat kredisi verilmelidir” dedi.

Çelik, yetiştiricilerin girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini, hayvancılığın en önemli sorunlarından biri olan yem sorununun çözülmemesi durumunda mevcut sorunların katlanarak büyüyeceğini ve bunun da olumsuz yansımaya devam edeceğini kaydetti. et ve süt fiyatlarındaki artışlar. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu