Kepler-138 yıldız sistemindeki iki kayalık gezegenin yüzeylerinde makul miktarda sıvı su olduğu ortaya çıktı. Bu yazıda bu konu hakkında konuşuyoruz.
Kaynak: https://www.iflscience.com/two-exopla…
Dünyadaki tüm yaşam sıvı suya bağlıdır ve astrobiyologlar bunun evrensel olabileceğini düşünüyor.
Bu, diğer gezegenlerde suyun keşfini bir öncelik haline getiriyor ve iki yeni keşfin, Dünya’yı bile kuru gösterecek kadar suya sahip olduğu düşünülüyor.
Bilim kurgu yazarları genellikle “su gezegenleri” hakkında konuşurlar, ancak bu terim farklı anlamlara gelebilir.
Bazı insanlar için su gezegenleri; Bunlar, büyük kıtaları olmayan, yaşam ilk evrimleştiğinde okyanusların üzerinde yükselen küçük adacıklar olan Dünya benzeri gezegenlerdir. Bununla birlikte, kaya ve metalin toplamından daha fazla su içeren başka bir su gezegeni tanımı daha vardır. Bu, Montreal Üniversitesi doktora öğrencisi Caroline Piaulet’in Kepler-138 sistemindeki iki gezegen için tasavvur ettiği reçetedir. Piaulet şu anda H2O’nun varlığını doğrulamak için bir spektrum elde edemedi, ancak yeni bir çalışmada o ve ortak yazarlar iki gezegen için başka türlü açıklaması zor olacak yoğunluklar bildirdiler.
Kepler-138 yıldızı, Kepler Uzay Teleskobu’nun yıldızın önünden birden fazla gezegenin geçtiğini gösteren sistematik parlaklık düşüşlerini kaydettiği ilk yıldızlardan biriydi.
Bu yıldız, Güneş’in parlaklığının yalnızca 40’ta biri olan kırmızı bir cücedir. Bilinen dünyaların en içteki gezegeni olan Kepler-138b, Mars’ın kütlesine sahiptir, ancak biyolojik açıdan ilgilenemeyecek kadar sıcaktır. Kepler-138c ve d de sırasıyla 80°C ve 140°C ortalama sıcaklıklarla rahatsız edici derecede sıcaktır. İkinci ve üçüncü gezegenlerin ikisi de Dünya’dan yaklaşık yüzde 50 daha geniştir.
Gezegenlerin kütleleriyle ilgili ilk varsayımlar, Kepler-138c’nin neredeyse Dünya kadar yoğun olduğunu ve çoğunlukla kayadan oluştuğunu gösteriyor.
Kepler-138d’nin önemli ölçüde daha az ağır olduğu düşünülüyordu, bu da onu bir su gezegeni adayı yapıyor. Ancak Piaulet ve danışmanı Profesör Björn Benneke, Kepler 138-b için önceki kütle tahminlerine itiraz ediyor ve her ikisinin de Dünya’nın üçte ikisi kadar yoğunluğa sahip olduğunu iddia ediyor. Piaulet yaptığı açıklamada, “Jüpiter ve Satürn’ün yörüngesinde dönen su açısından zengin uydular olan Europa veya Enceladus’un daha büyük versiyonlarını hayal edin, ancak yıldızlarına çok daha yakın olduklarını hayal edin.” Dedi. Bu gezegenler buz tutmak için yıldıza çok yakın. Gerçekten de, gezegenlerin sıcaklıkları muhtemelen suyun kaynama noktasının üzerindedir.
Ağustos ayında, Montreal araştırmacıları yüzde otuz su olduğunu düşündükleri bir gezegen bildirdiler.
Benneke, “İlk kez, gökbilimciler tarafından uzun süredir kuramlaştırılan bir gezegen türü olan su dünyalarını kolayca tanımlayabilecek düzeydeyiz” diyor. Bu uzak gezegenlerin boyutu, gezegen yıldızın önünden geçerken yıldız ışığının alçaldığı ölçüden hesaplanabilir. Kütle genellikle yıldızdaki gezegenlerin hareketlerinden tahmin edilir. Bununla birlikte, çok gezegenli sistemlerde, yerçekimini ve karşılık gelen kütleleri bulmak için her gezegenin diğerlerinin yörüngeleri üzerindeki etkisine bakmak da mümkündür.
Araştırma sırasında Piaulet-Benneke çifti, geçiş sürelerinde dördüncü bir gezegenin çekimine işaret eden farklılıklar gözlemledi.
Bununla birlikte, varsayımsal gezegen yıldızı Kepler-138e’nin önünden geçmediği için büyüklüğünü veya bileşimini bilmiyoruz. Ancak gezegen gerçekten oradaysa, yörünge aralığı Dünya’nınkinden biraz daha yüksek bir sıcaklığa işaret ediyor. Kepler-138e aynı zamanda bir su gezegeniyse, bu yıldız sistemi gerçekten heyecan verici bir yer olabilir.
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!