Haber

HKG davası: Sahte kemik testi iddiasıyla ilgili soruşturma

HKG’nin İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda dini nikah adı altında “evlenerek” yıllarca cinsel istismara uğradığı iddialarını araştıran iddia makamı kaynakları, DW Türkçe’ye konuştu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, HKG’ye yönelik cinsel istismar davasının 3 sanığının tutuklanıp tutuklanmayacağına ilişkin “mağdurun ruh sağlığına ilişkin raporun sonucunu beklediklerini” söyledi. Öte yandan, 14 yaşındayken kemik testi için gönderilen HKG’nin yerine oburluğu takılarak 21 yaşında olduğu verilen sahte rapor hakkında farklı bir soruşturma başlatıldı. Ancak savcılık kaynakları, İsmailağa Cemaati hakkında ayrı bir soruşturma yapılmadığını belirterek, benzer bir cinsel istismar olayıyla ilgili herhangi bir şikayetin olmadığını belirtti.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, İsmailağa Cemaati Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı HKG’yi altı yaşında cinsel istismara zorlamakla suçladığı iddianamesini 31 Ekim’de hazırlamıştı. Tarikat mensubu Kadir Willed ile dini nikah adı altında “evleniyor”. İddianameyi kabul eden İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini 22 Mayıs 2023 olarak belirledi. İddianamede yer alan bilgilere göre HKG, Kadir İstikli ile altı yaşında “dini nikah” adı altında “nikahlandı”, bu tarihten beri cinsel istismara uğramış, yedi-sekiz yaşında tecavüze uğramış, 13 yaşında nişanlı, 14 yaşında nikahlı, 17 yaşında hamileymiş.

HKG’nin 2012 yılında savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Ancak 14 yaşında kemik yaşı testine sevk edilen dönemin soruşturma savcısı HKG’nin 21 yaşında olduğu ortaya çıktı. diğerinin teste tabi tutulması sonucu 2013 yılında savcılık takipsizlik kararı verdi. Bu süreçte Aile Bakanlığı ve savcılığın ihmali gündeme geldi.

İsmailağa Cemaati Kimdir?

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

Sanıkların tutuklanması için neler bekleniyor?

Davanın bir numaralı zanlısı tarikat üyesi Kadir Willel’den çocuğa nitelikli cinsel istismar ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından 68 yıla kadar hapsi istenirken, 48 yıla kadar hapis cezası isteniyor. maktulün babası Yuzuf Ziya Gümüşel ve annesi Fatma Gümüşel’i istedi. Ancak sanıkların tutuksuz yargılanması eleştirildi.

Soruşturma kaynakları, sanıkların neden tutuklanmadığının sorulması üzerine, “2020 yılında yeni savcımız sanıkları tutuklanmaları için sulh ceza hakimliğine sevk ediyor. Ancak sulh ceza hakimliği gerekçe göstererek tutuklama kararı vermiyor. olayın üzerinden uzun zaman geçtiğini ve sağlam bir delil bulunmadığını, haftada iki gün imza ve yurt dışına çıkış yasağı olması halinde isimli denetim kararı verdiğini, adı geçen denetim kararı bugüne kadar uygulandı. Yine pandemi süreci mağdurun başka ilde yaşıyor olması da soruşturma sürecini uzatıyor.Soruşturma sonucunda tüm deliller toplanınca savcımız dava açıyor.Mahkeme tutuklama kararı verebilirdi mahkeme heyetiyle birlikte. Sulh ceza hakimliği tarafından iki kez tutuklama kararı olmadığı için mahkeme bu kararı da vermedi.”


İstanbul Sancaktepe’deki Hiranur Vakfı binası İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi Fotoğraf: ANKA

Duruşmada savcı, yargılama aşamasında sanığın tutuklanmasını mahkemeden talep etme yetkisine sahiptir. Peki savcılık mahkemeden bu yönde bir talepte bulunacak mı? Araştırmacı kaynaklar bu konuda şimdilik net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Mahkemenin, HKG’nin beden veya ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp’a rapor gönderilmesine karar verdiğini belirten kaynaklar, söz konusu kişinin yaşadığı şehrin ağır ceza mahkemesi tarafından dikkate alınacağını hatırlattı. . Kaynaklar, bu süreçlerin önümüzdeki Ocak ayında gerçekleşeceğini ve raporun mahkemeye ulaşmasını beklediklerini bildirdi. ” söz konusu.

Öte yandan duruşma tarihinin 22 Mayıs’a ertelenmesi de eleştirildi. Soruşturma kaynakları, talimatla mağdur ve sanıkların konuşmasının ve Adli Tıp raporunun HKG’ye gönderilmesinin zaman alacağını, bu süreçlerden önce yargılamanın başlamasının zaman alacağını kaydetti. tamamlandı.

Kolu mühürlenmeden hastaneye mi gönderildi?

Öte yandan olayla ilgili davanın yanı sıra iki farklı soruşturma sürüyor. İlki, 2013 yılında takipsizlik kararı veren soruşturma savcısı hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından başlatılan soruşturmaydı. Bu kapsamda HSK Başmüfettişi, İstanbul Anadolu Adliyesi’ne giderek soruşturma sürecini başlattı.

Öte yandan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, HKG’nin 14 yaşındayken kemik yaşını belirlemek ve yerine sahte rapor düzenleyerek yaşını 21 olarak göstermek için sevk edildiği hastanede soruşturma başlattı. diğer röntgen sırasında. Bu kapsamda hem asıl davanın sanıkları hem de 21 yaşında olduğuna dair asılsız rapor veren hastane doktorları ve işçinin şüpheli olduğu öğrenildi.

Peki bu hastanede 14 yaşındaki çocuğa kemik testi yaptırmak yerine 21 yaşındaki bir başkasına kemik testi yaptırmanın ihmali neydi?

Soruşturma kaynakları, normalde örneğin kemik testi işlemleri için adliyede kurbanların kolunu “mühürlediklerini” ve böylece kafa karışıklığını veya sahteciliği önlemeye çalıştıklarını söylediler. Ancak bu olaydaki ilk savcının, maktulün koluna damga vurmak yerine HKG’nin hastaneye götürülmesi talimatını yazıp karakola yazdığını belirten kaynaklar, “Bu da önemli bir ihmal. hastanede doğdu. Dolayısıyla yaşı hakkında şüphe yok. “İddia varsa mahkemeden yaş düzeltme davası açıp sonucu beklemek gerekiyordu. Savcılık bunu beklemedi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu